Ημερολόγιο

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις στο ημερολόγιο
December 2024
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Εορτολόγιο

Eίσοδος

Επισκέπτες

774556
Σήμερα
Χθές
Τρέχ. Βδομάδα
Προηγ. Βδομάδα
Τρέχ. Μήνας
Σύνολο
63
190
731
773080
2413
774556

Χρήστες online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 11 επισκέπτες και κανένα μέλος

«Η καλή μέρα από το πρωι?νό φαίνεται!», 2017

 

«Η καλή μέρα από το πρωι?νό  φαίνεται!»

Μια έρευνα των μαθητών του Α1 τμήματος του 3ου Γυμνασίου Ευόσμου για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων.

         

    Η υγιεινή διατροφή αποτελεί τη βάση για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Παίζει μάλιστα καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και αποφυγή προβλημάτων υγείας στην μετέπειτα ζωή τους. Έτσι οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων καθορίζουν κατά πολύ το μέλλον τους και αυτός ήταν και ο λόγος που μας απασχόλησαν στα πλαίσια της Θεματικής Εβδομάδας και αποτέλεσαν το θέμα της έρευνάς μας. 

       Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α1 τμήματος του Γυμνασίου μας με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Κοτανίδου Όλγα. Είχε τη μορφή ερωτηματολογίου που δόθηκε σε μαθήτριες και μαθητές της πρώτης τάξης και στόχος μας ήταν να διερευνήσουμε τις συνήθειες της διατροφής τους και να διαπιστώσουμε αν αυτή βασίζεται στους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

     Τα αποτελέσματα της έρευνας μας έδωσαν πολύτιμα συμπεράσματα για το τι τρώνε «τα πρωτάκια» του σχολείου μας. Σε γενικές γραμμές, ευτυχώς, φαίνεται να τρέφονται καλά. Ωστόσο κάποια σημεία χρειάζονται λίγο παραπάνω προσοχή.

 Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα αναλυτικά:

 

Α.  «Το πρωινό»

  Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό. Γύρω στο 70% των αγοριών και το 50% των κοριτσιών δεν παραλείπουν να τρώνε πρωινό καθημερινά. Προτιμούν μάλιστα το γάλα με δημητριακά. Ωστόσο υπήρξε ένα 8% των μαθητών/τριών που δυστυχώς φεύγει νηστικό για το σχολείο.

Β.  « Το πολύτιμο νερό»

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα αγόρια φαίνεται να διψούν περισσότερο από τα κορίτσια, αφού πίνουν σε μεγάλο ποσοστό πάνω από 8

ποτήρια την ημέρα. Αντίθετα τα κορίτσια ξεχνούν να πιουν νερό, αφού σε ένα ποσοστό γύρω στα 70% περιορίζονται στα 2-5 ποτήρια ημερησίως.

Γ.  « τα γλυκά»

    Όσον αφορά την κατανάλωση γλυκών η έρευνα μας έδειξε ότι 2 στα 10 παιδιά βάζουν τα γλυκά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Η πλειοψηφία ωστόσο των κοριτσιών και των αγοριών περιορίζουν την κατανάλωση των γλυκών στις 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Λίγο μεγαλύτερη προτίμηση στη ζάχαρη φαίνεται να έχουν τα κορίτσια.

Δ. « τα κάναμε? σαλάτα»

    Στην ερώτηση αν οι μαθητές/τριες συνοδεύουν το φαγητό τους με σαλάτα η έρευνα μας έδειξε πως δεν μας ενθουσιάζουν και πολύ τα λαχανικά. Τα περισσότερα παιδιά δεν συνηθίζουν να τρώνε τη σαλάτα που ίσως υπάρχει στο τραπέζι. Τρώνε σαλάτα συχνά, αλλά όχι καθημερινά. Επίσης για το 1/3 των παιδιών  δεν υπάρχει ποτέ ως συνοδευτικό στο γεύμα τους.

Ε. « φασούλι, φασούλι γεμίζει? το τραπέζι»

     Τα κορίτσια φαίνεται να προτιμούν λιγότερο τα όσπρια από τα αγόρια, αφού τα έχουν στο τραπέζι τους μία φορά την εβδομάδα, ενώ τα αγόρια δύο.  Μάλιστα με ποσοστό 20% τα κορίτσια εμφανίζονται να μην τρώνε καθόλου όσπρια. Βέβαια το θετικό είναι πως στα σπίτια των περισσότερων παιδιών τα όσπρια αποτελούν ένα με δύο από τα εβδομαδιαία γεύματα.

ΣΤ.  «Το κρέας»

     Η κατανάλωση κρέατος  είναι αρκετά συχνή τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τρώνε κρέας δύο ή και περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα. Αν θεωρήσουμε ότι  περιλαμβάνεται και το κοτόπουλο τότε δε φαίνεται να είμαστε πολύ μακριά από  την ιδανική ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουμε σε εβδομαδιαία βάση.

 Ζ. « Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» 

     Η παροιμία επαληθεύτηκε, αφού τα περισσότερα παιδιά τρώνε καθημερινά ένα με δύο φρούτα. Βέβαια η ποσότητα αυτή δεν είναι αρκετή με βάση τη διατροφική πυραμίδα. Ευτυχώς όμως που υπάρχει και ένα 20% που φαίνεται να αγαπάει ιδιαιτέρως τα φρούτα.

Η.  «Γρήγορα, πρόχειρα και? fastfood»

         Η ερώτηση που αναφερόταν στο πόσες φορές μέσα στην εβδομάδα τρώμε γρήγορο φαγητό ( fast food) μας απέδειξε δυστυχώς πως αυτό έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας. Το έτοιμο φαγητό θα πρέπει,  σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής διατροφής, να καταναλώνεται μια με δύο φορές το μήνα. Ωστόσο τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια φαίνεται να τρώνε έξω τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Μόνο το 1/4  των μαθητών/τριών φαίνεται να προτιμά το σπιτικό φαγητό και να περιορίζει το fast food.

 

Θ. « Γάλα και γαλακτοκομικά»

    Τέλος σε καλό επίπεδο εμφανίστηκε η πρόσληψη ασβεστίου από τους μαθητές και τις μαθήτριες, αφού άλλωστε είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια. Έτσι το ποσοστό και των αγοριών και των κοριτσιών που καταναλώνουν δύο ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων σε καθημερινή βάση πλησιάζει το 80% .

 

       Ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε πως η έρευνα μας έδωσε αρκετά καλά συμπεράσματα για τη διατροφή των εφήβων. Βέβαια, το δείγμα μας ήταν ένας μικρός αριθμός μαθητών/τριών και μάλιστα της Α γυμνασίου, αλλά ήταν αρκετό για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Ήταν πολύ ενθαρρυντικό ότι το πρωινό δεν λείπει από τα περισσότερα παιδιά. Θα μπορούσε όμως να μην περιορίζεται σε γάλα και δημητριακά. Χρειαζόμαστε αρκετή «δουλίτσα» για να μάθουμε να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο ούτε αυτά απουσιάζουν εντελώς από το τραπέζι μας. Το μόνο άσχημο ήταν η κατανάλωση έτοιμων και πρόχειρων φαγητών. Αυτό βέβαια δικαιολογείται από τις συνήθειες της εποχής μας και ευτυχώς δε γίνεται καθημερινά. Με λίγη προσπάθεια πιστεύουμε πως θα καλυτερέψουμε τη διατροφή μας. Ας προσπαθήσουμε να τρεφόμαστε σωστά για να είμαστε υγιείς!

                                                                                         Για τη σχολική ιστοσελίδα,

η μαθήτρια του Α1, 

 Βαλσαμάκη Μαγδαληνή

JoomSpirit